Kevättä rinnassa

Tätä kirjoittaessa eletään kesäkuun toista päivää, ikkunasta ulos katsoessa on harmaata, tuulee ja sataa räntää. Ei ollut tänä vuonna helteinen kevät mutta turhaa on säistä valittaa niille kun ei mitään voi. Kalastustouhujakin on kuitenkin jo päässyt aloittelemaan. Ensikosketus kalastukseen tapahtui tänä kesänä merellä kun käytiin kaverille venettä koeajamassa. Tosi hienossa kevätsäässä vähän uistinta heitettiin, tietysti ilman saalista.

Seuraavaksi päästiin jo vähän tutummille vesille kun kevään ”kalustotesti” uistelut vedettiin toukokuun puolessa välissä, ”Lylyillä” Joutsenon edustalla. Jälleen aurinko paistoi, tuuli oli vain turhan kovissa lukemissa 10 m/s. Tälläkään kertaa ei lohet edes nykineet, seurailivat kyllä! Eväsretkelle kun pääsi päivän päätteeksi hyvällä porukalla ja vielä mahtavassa tyynessä kevätillassa niin ei saaliilla olekaan niin väliä.

Saatiin tähänkin kevääseen yksi pitempi mökkireissu kun helatorstaiviikolla, keskiviikosta – sunnuntaihin vietettiin Saimaalla. Tukikohtana Partalansaaren vuokramökki johon saatiin keväälle jatkoaikaa kun syksyllä talvi yllätti uistelijat.

Keskiviikkoillasta päivätyöläisten töiden jälkeen suunnattiin Puumalaan. Minä ja Susku vene mukana Kietävälän lossin kautta, Tomppa suoraan mökille Sulkavan kautta. Vene järveen Kietävälästä josta minä veneen ajoin Partalansaareen ja Susku täyteen pakatun auton kanssa mökille. Ensimmäinen ilta normaalin ohjelman mukaan saunomista, syömistä ja aperitiiveja nauttien.

Vaikka eka ilta menikin pikkutunneille asti ei ”ensimmäisen illan kuohakännit” kuohannut yli vielä aamullakaan! Aamupalat nautittua suuntasimme vesille yhdentoista maissa ja melko mukavassa ”shortsikelissä”. Vaappua ja peltiä vedettiin viitisen tuntia, lohet häiritsivät tasaiseen tahtiin mutta kasvamaan pääsivät kaikki vaikka yksi jo ”ruokakalan” mitat täyttikin. Vieheiden noston yhteydessä lyhyt kesäinen raesade muistutti nopeasti vaihtuvasta säästä. Lopuksi suuntasimme Kylmäsaareen nokipannukahvien keittoon ja makkaran paistoon.

Pikkutunneillehan se meni taas edellisen illan malliin mutta aamun aikataulu oli suurin piirtein sama. Vetoon vaihdettiin kilpailevat vaaput ja pellit, hieman hitaampaan vetoon. Tuulihan oli kääntynyt melko pohjoiseen ja alkuun vielä ihan mukava. Päivän mittaan koveni ja alkoi venettä jo keinuttamaan mukavasti. Yksi 55cm rasvaevätön taimen saaliiksi päivän mittaan josta saatiin pikkaisen savukalaa leivänpäälle. Lopussa vielä takiloita nostaessa melkoinen yllätys kun alimmaisessa vaapussa roikkui 3.8kg kuha, ei ollut raukka saanut laukaisinta laukaistua eikä kyllä kalastajatkaan tuulessa kalan ”iskua” huomannut. Aurinko paistoi kokopäivän ja uisteluiden päätteeksi suunnattiin Puumalan-sataman terassille nauttimaan perjantai-iltaa. samalla syötiin ja kaupasta haettiin vichyä.

Valoisia ovat kesäyöt eikä nukkumaan aina ole niin kiire, vesille kuitenkin ennen puoltapäivää aurinkoisessa säässä. Jatkettiin samalla sekakäyttölinjalla kuin edellisenä päivänä. Lauantaille oli luvannut sadekuuroja ja tuultakin. Päivä oli kuitenkin täysin tyyni ja muuttui  pilviseksi, sateet alkoi kun lähdettiin ajelemaan kohti mökkiä. Pari lohta sai vapauden päivän mittaan, ensimmäinen kylläkin teki tämän vapauden valinnan itse, parimetriä veneen takana (mitallinen/merkattulohi). Vaapuissa toimi parhaiten ”tyttöjenvärit” tai joskus kuullut samoja värejä kutsutun erään balsakauppiaan toimesta ”pornoväreiksikin”.

Lauantai-iltana paisteltiin edellisenpäivän kuhaa ja nyt alkoi reissuväsymys illasta viedä jo kalastajista voiton. Reissu oli mahtava vaikka lohisaaliit heikoksi jäivätkin. Monessa lajissa ratkottiin mestaruuksia reissun aikana Rummikub, Skip-Bo, Darts ja pistooliammunta. Mie oon huono häviäjä mut nyt joutui välillä tunnustamaan muut paremmaksi.

Seuraava reissu voi olla juhannuksen jälkeinen Tornionjoen lohensoutuviikko, aikataulu ennen sitä näyttää niin tiukalle ettei taida aikaisemmin vesille keritä.

Hyvää kalastuskesää toivottaapi Jarkko

Vastaa

Sähköposti osoitetta ei julkaista.

Post comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.