Karttaplotteri

Kevään 2007 hankintana elämäni ensimmäinen karttaplotteri, Lowrance Global Map 7200C. Näytön koko on 7 tuumaa. Käyttökokemukseni perusteella laite on erittäin onnistunut hankinta. Näyttö toimii hyvin kirkkaassakin auringon paisteessa.

Päivittäminen sujuu nopeasti veneen maksimi nopeudessakin joka on 65km/h. Myös kartan tarkkuus syvyyskäyrien kera oli erittäin positiivinen yllätys. Plotterin avulla on ollut helppo vetää veden alaisia penkkoja niin Saimaalla kuin Itä-merelläkin. Muutama negatiivinenkin yllätys on tullut, Saimaalla löytynyt muutama matalikko joita ei kartta-aineistoon eikä merikorttiin ole merkitty. Nämä matalikot voi tietysti tallentaa laitteen muistiin niin ei tule samoille matalikoille vedettyä. Nämä matalikot ollut luokkaa 10m kun plotterin sekä merikortin mukaan yli 20m.

Lowrancen pikakiinnitys jos sitä nyt voi edes pikakiinnitykseksi sanoa on paljon huonompi verrattuna esim. Humminbirdin kaikuluotaimeen. Puolustuksena toki täytyy sanoa että plotteri on paljon painavampi ja vaatii tukevamman jalustan. Eikä Humminbirdin kaikuluotainta saa asennettua ”roikkumaan” kuten Lowrancen plotterin.

Reitti suunnittelusta ja itse tehtyjen reittien ajosta ei kokemusta ole. Mutta vanhaa ajojälkeä on todella helppo palata tuntemattomillakin vesillä. Itse käytän plotteria yleensä niin että katson merikartasta reitin jota aion ajaa. Plotterilla on sitten helppo ajaa kyseinen reitti ja laittaa vaikka ajettu reitti talteen. Tulevaisuudessa sitten vain lataa aiemmin ajetun reitin näytölle. Laitteessa on kaksi muistikortti paikkaa laitteen oman kiinteän muistin lisäksi. Toinen kortti paikka menee kartalle mutta toiselle paikalle saa sitten tallennettua reittejä tai toisen alueen kartan. Kartta-aineisto on kyllä iso, Suomen sisäjärvet, Venäjän suuret järvet sekä itämeren rannikko.

Jos olet hankkimassa kaikuluotaimen/plotterin yhdistelmä laitetta hanki suuremmalla näytöllä jos rahat ja veneen asennus tila antaa periksi. Seitsemän tuumaa riittää ainakin minusta pelkälle plotterille riippuen tietysti katselu etäisyydestä.

Tekniikan kehittyessä itselläni ei ole kokemusta uusimmasta kosketusnäyttö plottereista mutta nykyään harkitsisin vakavasti normaalin tabletin käyttöä. Olen käyttänyt Torsanjärvellä Samsungin kymmenen tuuman tablettia ja voin suositella. Hankinta hinnaltaan kuitenkin selvästi edullisempi ja löytyy paljon muutakin käyttöä. Avoveneet on asia erikseen vaikka ainakin Aplen laitteisiin on saatavilla vesitiiviitä koteloita.

2007 elokuussa plotteri ei löytänyt GPS-moduliaan ja laite laitettiin maahantuojalle takuu huoltoon. Laite tuli viikossa takaisin. Tämä on ollut ainoa vika tähän mennessä. Sama vika oli myös useammalla kaverillani. Ilmeisesti siis jonkinlainen tyyppivika.

2011 Juhannuspäivän aamuun herättiin Kyläniemessä valtavaan jyrähdykseen kun salama iski aivan mökkikylän viereen. Päivällä uistelemaan lähtiessä sai todeta että plotterin gps-moduuli oli särkynyt. OPM toimitti uuden antennin ja plotterinpäivityksen tiistaiksi, sopivaa korvausta vasten. Ja taas kerran kalojen kilohinta nousi mutta ei näille voi vaan mitään