Kelat

Kelani ovat Abun valmistamia Ambassadeureja. Kaikki käytössäni olevat kelat ovat nykyään 7000 sarjaa. 7000 sarjan edut pienempiin sarjoihin ovat siimatilavuus ja kelauksen käyttömukavuus. Koska jo pelkän uistimen kelaus on niin paljon mukavampaa isoilla keloilla siksi niitä nykyään käytän. Myös siima kapasiteetti on tärkeä asia isoja plaanareita käytettäessä. Simaa mahtuu 6500/6000 0.40mm/200m kun taas 7000:seen mahtuu 0.40mm/325m. En epäile ettei 6000 sarjan keloilla Saimaan lohet veneeseen nousisi. 6000 sarjan kelan etuna on tietysti halvempi hankintahinta ja kelan herkkyys siiman ulos annin osalta.

Olen todella laiska ryhtyäkseni mihinkään huoltohommiin, paitsi tietysti työmaalla. Joten myöskään en huolla kelojani juuri koskaan. Pari kelaa olen joutunut avaamaan kun omista hölmöillyistä johtuen olen saanut siimat puolan ja rungon väliin. Ambassadeureissa on nykyään kymmenen vuoden takuu, mutta yhtään Ambassadeuria ei ole huollossa eikä korjauksessa käytetty.

Muutamaan kelaan olen kyllä itse räikän jousen vaihtanut. Näistä jousten katkeamisista olen lukenut myös keskustelu palstoilta. 2000 luvulla on ollut 7000 mallissa eniten ongelmia näitten räikän jousten katkeamisten kanssa. Syitä voi vain arvailla, nykyäänhän kaikki pitää valmistaa halvalla ja näin ollen Abukin on vienyt tuotantoaan halvan työvoiman maihin Kaukoitään. Moni uistelija maksaisi kelasta muutaman kympin lisää jos kela kestäisi kymmeniä vuosia kovaa käyttöä ilman vikoja, kuten vanhoina hyvinä vuosina. Mutta hinta kilpailu on kovaa ja se näkyy väistämättä kaikilla merkeillä laadun alentumisena.

Ambassadeurien isoin ”vika” on räikän kytkentä nappi. Se ei mene joka asennossa kunnolla päälle. Lieneekö tämä katkonut niitä jousia jos sen väkisin työntää päälle. Itse olen huomannut että räikkä menee päälle helposti samalla puolaa pyöräyttämällä joko kampea kääntämällä tai siimasta hieman vetäen.
Kelahan on yksi vetouistelun tärkeimmistä välineistä ja siksi siihen kannattaa panostaa. Silloinhan kela toimii hyvin kun sitä ei kalastuksessa huomaa ja on itse siihen tyytyväinen.

Abu Ambassadeur 7000 (8 kpl)

7000 sarjan perusmalli. Abu:n on valmistanut tätä mallia kymmeniä vuosia. Abun punainen Ambassadeur 7000 classic on varmaan yksi lohenuistelijoiden eniten käyttämä kelamalli. Myös useat valmistajat ovat ottaneet mallia tästä uisteluvesien klassikosta. Abu:kin on valmistanut vuosien saatossa kelasta useita eri versioita niin uistelijoidenkin kuin heittokalastajien käyttöön. On siimalaskurilla varustettua mallia, syncro mallia, Big Game ym…
Itselläni kovassa käytössä vuodesta 2006 lähtien ja ei ole ollut mitään vikoja

Abu Ambassadeur 7000C Syncro (3 kpl)

Ensimmäinen kokemukseni Ambassadeureihin oli jo nuorena isäni 7000C syncroon, enkä paremmalla kelalla ole vielä kalastanut.
Syncron ero tavalliseen 7000:seen on kampi jolla voit nopeasti keventää säädettyä jarruvastusta 25%. Isäni kelani päädyttyä järven pohjaan hölmöilyjeni takia vuonna 2006, hankimme isäni kanssa 2007 talvella kolme uutta syncroa. Kyseisessä kelamallissa ei ole meillä ollut ikinä mitään vikaa ja kela on ollut isälläni käytössä 80-luvulta asti. Ehdoton oma kela suosikkini! No ehkä alkaa 7000i syncro ottaa suosikin viittaa vähitellen itselleen.

No hajosihan se yksi suosikkikelani räikkä syksyllä 2009. Talven aikana purin kelan ja vikana onneksi vain irronnut räikän jousi. Nyt räikkä taas pärisee ja toivottavasti sitä pärinää kalojen merkeissä jatkossa kuuluisi enemmän.

Abu Ambassadeur 7000i Syncro (LC) (2 kpl + 1  kpl LC)

Viimeisimpänä kelana kalustooni on hankittu Ambassadeurin uudempi syncro malli, 7000i SYNC. Näitä minulla kolme kappaletta vuonna 2007 hankin ensimmäisen jossa on myös siima laskuri. Laskurille ei kuitenkaan omassa käytössä ole tarvetta ja vuonna 2011 hankituissa malleissa ei laskuria ole.

Uudessa syncrossa jarrun säätö tuntui erittäin hyvältä, ehkä jopa paremmalta kuin vanhassa syncrossa. Uudessa mallissa kammen liikkeellä voi keventää jopa 75% säädettyä jarruvastusta.
Tähän malliin Abu oli keksinyt laittaa räikän kytkentä nupin syvennykseen. Tämä varmistaa sen että hanskat kädessä on turha edes yrittää laittaa räikkää päälle tai pois. Seuraavissa malleissa pitää jo varmasti olla joku erikoistyökalu jos haluaa muuttaa räikän asentoa.
Muuten kela on kuin normaali 7000i eli Classic:iin verrattuna mm. isompi kahva ja vipumainen puolan vapautin. Käyttö kokemukseni mukaan todella hyvä kela, jarru toimii myös todella hyvin.

Muutaman vuoden käytön jälkeen räikkä lopetti pärinän mittari kelasta. Otin yhteyttä Abun huoltoon ja sieltä lupasivat ottaa yhteyttä Ruotsiin josta minulle lähetettiin uudet osat hajonneen tilalle. Osat tulivat muutamassa päivässä postilaatikkoon, hyvää palvelua. Huollossa sanoivat että ensimmäisistä keloista uudesta mallisarjasta on räikköjä hajonnut. Abu on vaihtanut tämän jälkeen räikköjen rakennetta. Uusiin keloihin haluttiin tuoda aikoinaan lisää ääntä pärinään mutta kestävyys kärsi. Minäkin sain nyt kelaani uuden malliset räikän osat. Yksi metalli ratas piti vaihtaa muoviseen ja alkuperäinen hajonnut metallilinkku eri malliseen. Vaihto työ oli helppo suorittaa ja taas kela toimii. Tuli tietysti toinen pääkin kelasta purettua atomeiksi, se kasaus ei ollutkaan aivan yhtä simppeliä. Mutta kela kukkuu jälleen täysillä.

Penn 220 GTO (1 kpl)

Hommasin kesällä 2008 koe käyttöön myös Penn:in kelan. Malliltaan kela on 220 GTO. Hankinta hinnaltaan kyseinen malli on hieman halvempi verrattuna Ambassadeurin 7000i:hin. Kyseiset kelat ovat hyvin saman tyyppisiä.
Siimatilavuus on Penn:issä 0.45mm/295m, eli hyvin lähellä Ambassadeurin lukemaa. Molemmissa on samanlainen puolan vapautin sekä räikän kytkentä. Molempien kelaussuhde on myös hyvin lähellä toisiaan Penn:issä 4.2:1 ja Ambassadeurissa 4.1:1.

Ambassadeur on pehmeämpi käyttää. Penn ei ole myöskään äänetön kelatessa kuten Ambassadeur, vaan pitää pientä naksetta joka voi olla jonkun mielestä hieman häiritseväkin. Jarrun säätöalue on taas parempi Penn:issä kuin uudessa 7000i kelassa.

Nyt kun kelalle on tullut enemmän käyttöä on ilmennyt ongelmana siiman pääseminen puolan ja rungon väliin. Tokihan monissa keloissa joskus pääsee mutta ainakin tässä yksittäisessä kelassa selvästi Ambassadeureja useammin. Ja kun Penn:in kela katkaisee siiman välittömästi väliin mentäessä voi kalusto tappiota tulla myös tämän johdosta. Kaverillani myös ollut samaa ongelmaa joten ei hyvä.

Nykyään vain harvoin käytössä.

 

Seuraavat käytössäni olleet kelat ovat siirtyneet käyttöön muiden veneisiin:

 

Abu Ambassadeur 7000i (3 kpl)

Vuoden 2007 Abun uutuus. Suurimpina ulkoisina uutuuksina vanhaan 7000:seen isompi kahva ja uusi puolan vapautin. Lisäksi vahvempi jarru, uusi räikkä ym. Vaikka jarru on nyt vahvempi, on jarrun säätöalue entistä ”kapeampi” joka on tietysti huono asia. Tämä on uuden kelan ainut huono ominaisuus jonka olen huomannut tähän mennessä. Ja lisäksi tuo alussa mainitsemani räikän kytkentä nuppi, jota ei ole vielä tähänkään malliin saatu minun mieleisekseni. Toivotaan Abu:n tulevaisuudessa panostavan jarrun säätöalueeseen enemmän. Jarru ei ole päässyt itsestään löystymään eikä myöskään liian tiukkaan menemällä päässyt kalastusta haittaamaan. Nämähän ne suurimmat ongelmat ovat jos säätöalue menee liian pieneksi. Olen kalastanut muistaakseni Ryobi:n valmistamalla hyrräkelalla. Siinä jarru todellakin oli joko päällä tai pois. Jarrun tähtipyörän parin millin liike oli ratkaiseva oliko jarru löysällä vai todella tiukalla. Ja tähän ei 7000i:n säätöaluetta voi lähellekään vielä verrata.
Puolan vapauttimena uusi linkku systeemi on vanhaa nappia parempi, koska sen saa palautettua ilman kampeen koskemista.

Abu Ambassadeur 6000 (3 kpl) & 6500cs Rocket (1 kpl)

6500 ja 6000 ovat pykälää pienempiä 7000:siin verrattuna. En vielä ole niin isoa kalaa saanut että ei sitä näillä pienemmillä olisi ylös saanut.
Ambassadeur 6000 oli ensimmäinen oma uistelu kelani ja toiminut moitteita 90 luvulta lähtien. Tässä kelassa on myös muista keloista poiketen räikän päälle kytkentä tapahtuu muovisesta liuku kytkimestä joka on minusta paljon parempi ja jarru kytkeytyy päälle ongelmitta. Eikö se sitten kestäisi isommissa keloissa vai mikä on syy kun tätä mallia ei ole viety näihin isompiin.

Abu Seven (5 kpl)

Sevenit ovat Abun valmistamia halvempia versioita Ambassadeur 7000:sta. Joku myyjä myös väitti sisuskalujen olevan samat kuin Ambassadeureissakin. Seveneissä on myös kymmenen vuoden takuu kuten aidoissakin Ambassadeureissa.
Yksi Seven on käytetty takuu huollossa siiman ohjaimen alettua jumittamaan toiseen laitaan. Maali ei Sevenin pääty lapuissa kestä mutta se ei ole kuin ulkonäkö kysymys eikä vaikuta kelan toimintaan.
Itse kyllä hankin tästä lähtien aitoja Ambassadeureja nykyisen pienen hinta eron takia. Kalakaverini hankki kesällä 2007 Sevenin uusia malleja jotka ovat 7000i:n kopioita. Keloissa ei ole kuulemma ollut mitään ongelmaa, maalikin kuulemma kestää jo normaaliin malliin.