Lämmitin

Nykyisin veneeseeni antaa lämmön venelämmitin Wallas 1800. Ostin lämmittimen uutena kesällä 2007. Tämän jälkeen se onkin ollut kovassa käytössä, niin kevään ensimmäisillä reissuilla kuin myöhään syksyyn ensipakkasiin asti.

Lämmitin käyttää polttoaineena valopetrolia/lamppuöljyä. Lämmitysteho lämmittimessä on täydellä teholla 1800W ja pienemmällä teholla 950W. Valopetrolia kuluu täydellä teholla 1.8dl tunnissa ja virran kulutus on 0.5A. Pienemmällä teholla vastaavat lukemat ovat 1.0dl ja 0.35A. Lämmittimen polttoaine letkuihin käy suoraan kaupoista/huoltoasemilta myytävät valopetroli astiat.

Joskus laitan syksyn pakkasilla lämmittimen pienemmällä teholla päälle jo edellisenä iltana jolloin ikkunat ovat aamulla sulaneet, vene on valmiiksi kuiva ja lämmin. Ja jos uistelut jatkuvat seuraavanakin päivänä, saa lämmitin lämmittää pienemmällä teholla myös koko väliajan.

Lämmittimestä lähtee kaksi lämmitys kanavaa joihin voi liittää 60mm ilmastointi letkut/putket. Olen vetänyt molemmat letkut puhaltamaan veneen ikkunoille, toinen tuulilasille ja toinen kuskin puoleiselle sivulasille. Itsellä letkut tulevat alkumatkan veneen välipohjassa. Letkut ovat tältä matkalta lämpöeristettyjä.

Toinen ilmakanavista on niin sanottu pääkanava joka puhaltaa juuri tuulilasille. Tähän putkeen asensin syksyllä 2012 Wallaksen portaattomasti säädettävän kanavapuhaltimen. Puhallin lisäsi selkeästi ilman kiertoa ja näin ikkunat eivät enää juurikaan mene huuruun. Tämä ikkunoiden huurtuminen oli ennen syysuistelun yksi suurimmista haitoista. Toki kostealla kelillä kun tulee märissä vaatteissa ulkoa sisälle ikkunat huurtuvat osittain.

Lämmitin on asennettu veneen takaosaan joka ei ole suorassa yhteydessä veneen cabiniin. Lämmitin saa puhallusilmansa ulkoa joka parantaa kosteuden poistoa koska lämmitin ei nyt kierrätä kosteaa sisäilmaa. Kanavapuhaltimen asennus lisäsi myös veneen lämpötilaa muutamalla asteella koska lämmittimeltä tulee nyt suurempi ilmamäärä. Nyt lämmitin pitää veneen sisälämpötilan noin 15 astetta ulkolämpötilaa korkeammalla. Kesällä lämmitintä voi käyttää myös pelkkänä puhaltimena jolloin se kierrättää raitista ulkoilmaa veneessä.

Kyllähän lämmitin yhdistettynä cabiini veneeseen lisää uistelu mukavuuden kylmillä keleillä aivan uudelle tasolle.