Viehelaukut v.1.0 & v.2.0

Huom. Viehelaukun päivitetty versio 2.0 vuodelta 2011 löytyy alempana!

Kesällä 2007 mietin mikä olisi hyvä tapa säilyttää ja kuljettaa vetopellit. Vieherasiassa koukut olivat aina toisissaan sekaisin ja pellit naarmuttivat toisiaan. Yksi vaihtoehto olisi että laittaisi jokaisen pellin omaan lokeroonsa rasiaan. Ja vielä vaikka pehmustaisi sen lokeron. Mutta tämä ratkaisu veisi tilaa ja aikaa melko paljon.

Niinpä sain idean rakentaa viehelaukun itse. Rakensin vieheilleni pakin käytöstä poistettuun cd-levyjen kuljetuslaukkuun joka lojui autotallissa. Laukku on kankainen mutta sen sisällä on muovinen runko joten se ei pääse painumaan kasaan. Kankainen on toisaalta hyvä että se hengittää ja pellit kuivavat käytön jälkeen.

Cd-levyjen kuljetuslaukussa on tilaa 28 cd-levylle. Levyjen lokeroiden tiheys on niin suuri että pellit eivät mahdu väliin jos joka lokerossa on levy. Niinpä nykyään joka toisessa lokerossa on muovinen levy jossa vetopellit ovat kiinni. Ja nyt siihen mahtuu viehelevyjä 14 kappaletta. Jokaiseen levyyn mahtuu neljä peltiä eli laukkuun mahtuu 56 peltiä. Pellit kestävät melko hyvin paikoillaan vaikka laukku pääsisi kääntymään kuljetuksen aikana ylösalaisin.

Aloitin homman tekemällä 14 kappaletta cd-levyn kokoisia muovilevyjä. Levyjen koko on leveys 12.5cm ja korkeus 14cm. Tein levyt 3mm valkoisesta akryylilevystä. Levyksi sopisi mikä tahansa ohut levy esimerkiksi vaneri. Levyt voisi myös sahauttaa esimerkiksi jossain lasitusliikkeessä valmiiksi sopivan kokoisiksi akryylilevynpalasiksi. Levyn ylälaitaan lovesin sirkkelillä neljän uistimen koukkuja varten noin sentin pituiset lovet. Levyn alalaitaan, noin 1/3 levyn pystysuunnassa tein kaksi 6mm reikää. Reikien väliin pujotin 5mm leveän kuminauhan. Kuminauha löytyi myös kotoa mutta sitä saa ostettua ompelutarvike liikkeistä. Nyt ensimmäinen levy oli valmis koekäyttöön.

Huomasin että keskimmäiset pellit pääsivät vielä heilumaan koska kuminauha ei painanut keskimmäisiin juuri lainkaan. Ratkaisin ongelman tekemällä yhden lisäreiän, kahden aikaisemman reiän väliin. Pujotin kuminauhan nyt siten että se käy keskimmäisestä reiästä levyn takana jossa on uistinrengas jonka läpi kuminauha kulkee. Kuminauha on nyt kaksinkerroin mutta riittäisi varmaan että olisi vain yksittäin. Pujottaisi laitimmaisista reistä levyn taakse ja laittaisi stoppari solmut.

Nyt kuminauha painaa kaikkia uistimia eikä ne juurikaan pääse heilumaan. Reikien paikat kannattaa katsoa kuljetettavien peltien pituuden mukaan. Sopiva reikien etäisyys on levyn alalaidasta 1/3 – 1/2 levynmitasta. Levy toimii parhaiten jos kaikki pellit ovat samanmallisia.

Jos levyissä on erimallisia peltejä, toinen esimerkiksi erittäin kupera ja toinen lähes suora, tällöin kuminauha ei vieläkään purista tarpeeksi suoraa peltiä. Silloin kannattaisi porata vielä kaksi lisäreikää ja käyttää kuminauha levyn takana joka pellin välissä. Tällöin pellit olisivat tukevasti kiinni koska jokainen olisi omassa ”lokerossa”.

Itselläni löytyi kaikki tarvittava materiaali kotoa mutta ei niihin paljon rahaa kuluisi vaikka joutuisi ne hankkimaan kaupasta. Kallein hankinta olisi cd-levyjen kuljetuslaukku jonka olen joskus jostain marketista hankkinut. Levyjen korkeus on niin matala että niissä ei voi kuljettaa isoimpia vetopeltejä, kuten esimerkiksi Tiura uistimen isotiuroja tai Tintti uistimen isojärväreitä. Kuitenkin sisävesillä käytetyistä lohipelleistä suurin osa sopii hyvin.

Viehelaukku 2.0

Peltejä kertynyt jo sellainen määrä että oli aika tehdä päivitetty versio vetopelleille. Nyt saa taas ostella lisää peltejä kun säilytys tilaa löytyy.

Laukkuna käytetty alumiinista työkalusalkkua. Löytyy monista ”halpis” kaupoista. Voi käyttää vaikka vanhaa kalapakkia tai tehdä vanerista juuri sopivan kokoisen, ei kun mielikuvitusta peliin.

Idea sama kuin aiemmassa laukussa. Tähän malliin leikkasin vihreästä muovista levyt salkun laitoihin. Muoveihin on ajettu sirkkelillä urat viehelevyjä varten.

Salkussa on tilaa 17 levylle ja levyyn mahtuu 10 peltiä joten salkussa pysyy järjestyksessä 170 Peltiä.

Hieman harvempi levyjen väli olisi parempi, esim. 15 levyä

Uuden salkun levyissä on jokainen pelti omassa ”lokerossa” jolloin koukut pellit säilyvät hyvässä kunnossa.

Voisihan näitä ostaa valmiinakin mutta kun ei saa tarpeeksi hyvää ja kivahan näitä on itsekkin tehdä kun työkalut jotenkin kestävät kädessä.